Næringsliv

 

Sandøya har dagligvarebutikk, flere bevertningssteder, to overnattingssteder og en rekke håndverksbedrifter. I tillegg er det virksomheter og enkeltmannsbedrifter som arbeider med arkitektur, reklame og merkevarebygging, sjøbaserte fritidsaktiviteter, journalistikk og programledelse for å nevne noe. En gruppe kunstnere og håndverkere har dannet bedriftsnettverket Made on Sandøya.

Fra gammelt av har sjømannskap, losvirksomhet, fiske og naturalhusholning vært leveveien på Sandøya. Da Norge gikk inn i oljealderen var det mange av sjøfolkene som gikk over i offshorevirksomhet, både på norsk sokkel og internasjonalt. I årenes løp er det også mange som har hatt arbeid i distriktet, med daglige arbeidsreiser til Arendal, Tvedestrand eller andre steder i nærområdet. Noen har pendlet til arbeidsplasser i andre deler av landet. Men Sandøya har de senere år også fått et økende antall egne arbeidsplasser.

Made on Sandøya oppstod som et julemarked i desember 2011. Et knippe kunstnere og håndverkere gikk sammen om å vise frem produkter som ble produsert på øya. Arrangementet gav mersmak og våren 2012 ble et bedriftsnettverk etablert. Den gangen var det sju bedrifter som åpnet dørene i sommersesongen. I dag teller nettverket 17 bedrifter, og mangfoldet er stort. Sammen jobbes det med felles markedsføring, utvikling av bedriftene og arrangementer. Made on Sandøya har blitt et kjent varemerke, og antall besøkende øker fra år til år.

madeonsandoya.no finner du oversikt over bedriftene med åpningstider, arrangementer og tilbud om opplevelser.

Sandøy Båtbyggeri ble etablert på slutten av 70-tallet og har vært i aktivitet i mer enn 40 år. I dag er det et håndverkerfelleskap. Niogførrfemten, som holder til på båtbyggeriet. Det bygges fortsatt båter, men håndverkerne arbeider også med annen snekker- og byggrelatert virksomhet. Blant annet har Niogførrfemten utfornmet og bygget “Bakehuset” i Bjørvika i Oslo, et spektakulært byggverk inspirert av spanteverket i en colin archer-skøyte.