Det som gjør Sandøya spesiell er ikke alene at den er særegen og vakker, men at den fortsatt er et aktivt lokalsamfunn på helårsbasis. Mange som besøker oss blir overrasket over aktiviteten her ute. Vi har butikk, barneskole og barnehage, men du finner også båtbyggeri, hytteservice, bakeri, pølsemakeri, spisesteder, gjestehus, keramikkverksted, en glasskunstner, tekstilkunstnere - og naturligvis rute- og taxibåt som bringer folk til og fra. 

I fritida tar vi hele øya i bruk. Noen fisker, noen går turorientering, mens andre padler eller tøffer i sjekte mellom skjæra. Når snøen ligger, går noen på ski gjennom skogen mens andre lokkes til hoppbakken. Og når snøen går, møtes vi på idrettsplassen.

Ellers er det helst midt på øya det foregår. Der ligger skolen, barnehagen, grendehuset Kjennhaug og det gamle bedehuset som nå er gjestehuset La locanda di Marie. Vi har tradisjonsrike arrangementer som sommerbasar, 17. maifeiring, hummerfest og julebord. Organisasjonslivet blomstrer med velforening, sangkor, idrettslag, historielag og filmklubb.

Det er en del arbeidsplasser på øya i forbindelse med næringene som ble nevnt, men de fleste som nå bor på øya jobber på landsida. Arbeidsreise med egen båt og bil, eller rutebåt og buss, er en del av dagliglivet for de fleste. Reisetiden er overkommelig – en halvtime til Tvedestrand er et godt anslag for de fleste.