Back to All Events

Dialektforskning på Sandøya

Fredag den 19. oktober kl. 18.30 inviterer Sandøya Historielag alle interesserte til en samling med foredrag og samtale om Sandøy-dialekten. Et åpent møte med gratis adgang.

Foredragsholder er professor emeritus i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Bergen, Gjert Kristoffersen, oppvokst i Arendal. Han vil starte med en kort innføring i språk- og dialektforskning og litt om sørlandsdialekter generelt, før han fokuserer på Sandøya og et knippe dialektopptak gjort i fjor høst.

Arrangementet holdes på Kjennhaug, grendehuset midt på øya. Vi håper riktig mange vil holde av kvelden!

Forhistorien til denne kvelden er som følger:

På Sandøya, som på så mange andre steder i landet vårt, er den opprinnelige dialekten i ferd med å forsvinne og erstattes av et mer normalisert talespråk. Dette ga Unni Eriksen, med slektsrøtter på øya, ideen om å få dokumentert det som ennå er levende av dialekten. Hun tok kontakt både med Gjert Kristoffersen og Sandøya Historielag, og førstnevnte sa seg villig til å stille på øya med opptaksutstyr og å forske videre på opptakene. Historielaget, på sin side, måtte finne ti frivillige som var vokst opp på øya, og som fortsatt hadde en stor grad av dialekten intakt. Dette lyktes over all forventning! Og i september 2017, på Linns kafè med kaffe og munker, ble det gjort opptak av fem dialoger, der deltakerne selv valgte samtaleemner. Nyttige opplysninger om andre forhold, som kan ha påvirket deltakerens språkutvikling, ble også registrert, som foreldre, ektefelle, arbeidssted, opphold og omgangskrets utenfor distriktet.

Historielaget har også levert Gjert Kristoffersen artikler om dialekten og leter etter gamle intervjuopptak, f.eks. gjort av NRK. Dersom noen har tips om slike opptak, ta kontakt med oss. Adresser finnes på www.sandoya.no

Nå er fjorårets opptak, i anonymisert form, blitt en del av Universitetet i Bergens arkivmateriale og kan brukes til forskning. Gjert Kristoffersen vil gi oss innblikk i hva han til nå har funnet interessant i opptakene.

Vel møtt på Kjennhaug fredag 19. oktober kl. 18.30. Vi serverer kaffe/te og noe å bite i.

Bestillingsskyss fra Hagefjordbrygga kl. 17.20 og tilbake kl. 21.20. Bestilles hos Sørlandet Maritime før kl. 12 samme dag.

Earlier Event: 16 September
Made on Sandøya inviterer til Høstmarked
Later Event: 27 October
Skalldyrfesten på Kjennhaug